Thursday, December 22, 2011

Curry day..

Assalamualaikum semua.. mesti tertanya2 kan kenapa ita tulis curry day.. Sebenarnya curry day kat rumah ita je.. cik abang ita beli ikan merah..dekat 4kg! Yela, yang nak makannya 2 orang, tu yang kena pelbagaikan resepi..apa lagi, ita dahla memang 'hantu' kari, jawabnya masak kari la hari ni.. Ita suka guna kari Baba's, mungkin sebab kena dengan selera tekak ita kot.. tapi kari Adabi pun sedap juga. Ikut suka hati tukang masak..Nanti ita tulis resepi kat bawah.. Biasanya ita masak kari guna santan, tapi untuk ikan ada pengecualian..ita lebih suka guna air je sebab ikan tu dah manis dan lemak..tapi terpulang kepada korang, kalau taknak letak air, guna santan/susu cair pun ok..

Kari Kepala Ikan

Kari Kepala Ikan

A) Dikisar
2 biji     Bawang Besar (medium)
5 ulas   Bawang Putih
5 sb      Kari Ikan (sb=sudu besar -membubung)
1/2 cm  Lengkuas
1 biji     Buah keras (optional, taknak letak pun takpe)

B) Diketuk (ita guna batu lesung je)
2 inci       Halia
4 batang  Serai

C) Bahan Tumis
4 biji        Buah Pelaga
2 biji        Bunga Lawang
1 batang Kayu Manis

Sekeping asam keping (medium)
Air (kalau nak cair, tambah air)
Garam kasar
1 cawan minyak masak
Kepala Ikan Merah

- Panaskan minyak, guna api sederhana. Masukkan bahan tumis (C). 
- Bila dah bau wangi, masukkan A (bahan yang dah dikisar).
- Masukkan pula B (bahan yang diketuk). Gaul sedikit. Kacau setiap 2 minit, sehingga keluar minyak.
- Masukkan kepala ikan merah. Kacau perlahan. Biarkan seminit, kemudian baru masukkan air (Ita letak air separas kepala ikan merah). Kacau perlahan. Masukkan asam keping.
- Biarkan menggelegak. Kecilkan api sikit, tunggu sehingga kuah surut sikit, baru letak garam. Biarkan sekejap, baru rasa.

** Kalau ada belimbing buluh, masukkan sedikit untuk jadikan kuah tu lebih sedap dan kurangkan muak masa makan..Selamat memasak!

No comments:

Post a Comment